Dr. Oetker

Cămara cu ingrediente

Ai fi surprins să afli câte mirodenii se găseau în cămara stră-străbunicilor noştri
Cămara cu ingrediente
Marţipanul, plastilina dulce a cofetarilor. Îl folosim de dinainte de 1600 Marțipanul este deseori confundat cu fondantul. Pasta de migdale are, însă, un gust inconfundabil de care erau îndrăgostiți românii încă de când Mihai Viteazul era copil. Cum şi de ce foloseam ghimbir şi şofran în deserturi acum sute de ani Ghimbirul, șofranul, nucșoara sau scorțișoara erau folosite frecvent în mâncărurile și dulciurile de acum 300 de ani, ba chiar și mai devreme. Drojdia, miraculosul ingredient de pe vremea lui Tutankhamon Pâinea dospită a fost descoperită întâmplător în urmă cu multe mii de ani în Egipt. De atunci oamenii au învățat cum să folosească drojdia pentru a fermenta sute de feluri de aluaturi. Folosim lapte de migdale de dinainte de Mihai Viteazul Cu toate că laptele de migdale a ajuns de curând pe rafturile magazinelor și este folosit îndeosebi de cei care suferă de boala celiacă sau în deserturile vegane, lichidul obținut prin presarea acestor sâmburi este folosit în bucătăria de pe actualul teritoriu al României de multe sute de ani. Istoria bicarbonatului de sodiu Bicarbonatul de sodiu este unul dintre ingredientele nelipsite din bucătăriile pasionaților de gătit, mai ales că, dincolo de utilizarea sa în diferite rețete, bicarbonatul este folosit și ca substanță pentru a curăța diverse suprafețe. Tipuri de miere de albine Unul dintre ingredientele consumate de omenire încă din cele mai vechi timpuri este mierea, un produs apicol obținut prin prelucrarea nectarului de către albine. Cu numeroase beneficii pentru sănătate, mierea este un îndulcitor natural, care se regăsește în lume în peste 300 de tipuri de miere, inclusiv în România. Vanilia, orhideea zeilor cofetăriei Conchistadorul Hernán Cortés este creditat cu aducerea vaniliei  și cu introducerea ciocolatei pe Bătrânul Continent. Ambele „cuceriri” culinare s-au petrecut în jurul anului 1520. Tipuri diferite de cacao şi istoria acestui ingredient Băutura cu cacao și alte produse din ciocolată sunt savurate de miliarde de oameni de pe tot globul, dar, în mod surprinzător, puțini oameni cunosc toată istoria din spatele acestei băuturi care se savurează astăzi ca un moment dulce. Zahărul nostru cel de toate zilele Cum o fi fost viața culegător-vânătorilor? Închipuiți-vă o dietă bazată pe ceea ce oferă natura înconjurătoare – proteină animală dacă ești dibaci; semințe, rădăcini și plante dacă nu, plus ceva fructe sau un fagure de miere dacă ai noroc să nu le fi luat alții înainte. Istoria prafului de copt Un ingredient nelipsit din bucătăriile celor care pregătesc dulciuri sau diverse alte copturi acasă, praful de copt este o invenție relativ recentă. Dr. Oetker este cel care a calculat cantitatea perfectă pentru o jumătate de kilogram de făină. La ce folosim diferitele tipuri de făină Făina este unul dintre alimentele care există de câteva zeci de mii de ani, pe teritoriul Israelului fiind descoperite pietre de moară care aveau urme de amidon din boabe de grâu sau de orz sălbatic vechi de peste 14.000 de ani. Scurtă istorie a scorţişoarei Scorțișoara, nucșoara, ghimbirul sau cuișoarele erau principalele mirodenii folosite în bucătăriile medievale, inclusiv pe actualul teritoriu al țării noastre.