Pornind de la informația livrată de istoricul Constantin C. Giurescu în monumentala lucrare Istoria Bucureștilor (Editura Sport-Turism, 1978), potrivit căreia „dacă zaharicalele erau de scorțișoară, atunci plăteau 24 de bani pe oca, un tarif ridicat” (era vorba de tariful vamal aplicat la 1 ianuarie 1792 pentru mărfurile aduse de „negustori supuși străini, «sudiți ai Rosiei și ai Nemției»”), se punea așadar întrebarea legitimă: de ce scorțișoara era taxată suplimentar?
Sigur, e dificil de dat un răspuns exact, pentru asta efortul de documentare presupunând sondări specifice în istoriile autohtone de pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau, într-un sens mai larg, chiar în istoria scorțișoarei, de la descoperire până la modul în care a fost adusă în Europa. Preferăm, desigur, în locul unei referiri cu tendință locală, una mai generală, pornind de la cele mai îndepărtate mărturii cu privire la locul de unde scorțișoara a pornit în aventura ei multiseculară prin lume.
Se presupune că în epoca antică, cu aproximativ 2 000 de ani înainte de Hristos, scorțișoara era adusă din China în Egipt (unde era folosită inclusiv pentru îmbălsămare), acest fapt nefiind întru totul departe de adevăr. Într-adevăr, în China creștea o specie derivată de scorțișor numită cassia. Adevărul este că negustorii vremii, pentru a-și păstra monopolul, țineau secret locul de unde aduceau prețioasa marfă.
Referindu-ne la epoca modernă, acesta a devenit un fel de secret al lui Polichinelle, însă în Antichitate comerțul cu scorțișoară presupunea aventuri riscante pentru cei neobișnuiți cu rutele comerciale. Cinnamomum verum (care în traducere literală înseamnă „scorțișoara veritabilă” sau „scorțișoara adevărată”) era adusă din India, Sri Lanka, Bangladesh și Myanmar. Cinnamomum cassia („scorțișoara cassia”) este într-adevăr originară din China, alte specii derivate putând fi găsite în Vietnam, în Indonezia și în țările din sud-estul Asiei, unde clima este favorabilă creșterii și dezvoltării acestui arbust.








