Bicarbonatul este un ingredient descoperit încă de pe vremea faraonilor, fiind utilizat începând cu domnia regelui Khufu, faraon al Regatului Vechi al Egiptului între anii 2589 î.H. și 2566 î.H. Amestecul egiptenilor era cunoscut drept „natron” și se folosea la îmbălsămare. De asemenea, praful era utilizat și la vopsirea țesăturilor, la fabricarea sticlei sau a parfumurilor.
Varianta pe care o folosim astăzi în bucătărie este o creație chimică din 1846, când Austin Church și John Dwight au început să vândă produsul sub numele de Arm & Hammer Church & Co. Baking Soda. Parte din campania de popularizare a ingredientului au fost și cărțile de bucate create de aceștia, cu rețete pentru pâine, prăjituri, budinci și multe altele, inclusiv câteva din rețetele de familie. Campaniile au continuat de-a lungul anilor, fiind însoțite și de acțiuni împotriva prafului de copt, care începuse să fie popular aproximativ în aceeași perioadă.