Istoria bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre ingredientele nelipsite din bucătăriile pasionaților de gătit, mai ales că, dincolo de utilizarea sa în diferite rețete, bicarbonatul este folosit și ca substanță pentru a curăța diverse suprafețe.

Istoria bicarbonatului de sodiu

Foto Dreamstime

 

Bicarbonatul este un ingredient descoperit încă de pe vremea faraonilor, fiind utilizat începând cu domnia regelui Khufu, faraon al Regatului Vechi al Egiptului între anii 2589 î.H. și 2566 î.H. Amestecul egiptenilor era cunoscut drept „natron” și se folosea la îmbălsămare. De asemenea, praful era utilizat și la vopsirea țesăturilor, la fabricarea sticlei sau a parfumurilor.

Varianta pe care o folosim astăzi în bucătărie este o creație chimică din 1846, când Austin Church și John Dwight au început să vândă produsul sub numele de Arm & Hammer Church & Co. Baking Soda. Parte din campania de popularizare a ingredientului au fost și cărțile de bucate create de aceștia, cu rețete pentru pâine, prăjituri, budinci și multe altele, inclusiv câteva din rețetele de familie. Campaniile au continuat de-a lungul anilor, fiind însoțite și de acțiuni împotriva prafului de copt, care începuse să fie popular aproximativ în aceeași perioadă.

 

Istoria bicarbonatului de sodiu

Foto Dreamstime

Bicarbonatul de sodiu acționează ca un agent chimic la dospire, prin faptul că produce dioxid de carbon ca reacție la un acid – oțet sau suc de lămâie –, iar bulele produse au rolul de a frăgezi aluatul, care ulterior devine ușor umed, moale și aerat ca textură.

Există mai multe metode prezentate de bucătari și cofetari pentru folosirea bicarbonatului. Unii menționează amestecarea bicarbonatului de sodiu cu făina, zahărul și alte ingrediente sub formă de pulbere, iar acidul – oțetul sau sucul de lămâie – se recomandă a fi amestecat cu ingredientele lichide. Astfel, reacția de eliminare a dioxidului de carbon are loc direct în aluat.

Pentru bicarbonatul de sodiu există și varianta în care acesta este amestecat cu un ingredient lichid și acid precum iaurtul, oțetul, zeama de lămâie sau laptele bătut, formându-se bule de carbon. Acestea ajută aluatul să crească, iar textura devine mai pufoasă și mai afânată.

Spre deosebire de praful de copt, bicarbonatul produce reacții de trei-patru ori mai puternice, făcând aluatul mult mai poros. Acest aspect îi dă frăgezime, însă se fărâmițează ușor.

 

Bicarbonat de sodiu sau praf de copt

Istoria bicarbonatului de sodiu

Recomandarea specialiștilor în utilizarea celor două ingrediente este următoarea: când pregătești o rețetă în care există deja un acid (melasă, sirop de arțar, suc de lămâie, iaurt etc.), este indicat bicarbonatul de sodiu. Dacă aceste ingrediente lipsesc, este indicat praful de copt.

Totodată, bicarbonatul de sodiu poate înlocui în rețete praful de copt, fiind parte din compoziția lui chimică, însă nu și viceversa.

Brutarii, patiserii și cofetarii folosesc ​​uneori amelioratori pentru a întări glutenul, pentru un aport suplimentar de hrană pentru drojdie sau pentru diminuarea efectului de învechire a produselor finite. Acești amelioratori sunt atât compuși chimici, cât și naturali, utilizați pentru producțiile mari în panificație.