Un desert fin, dar destul de simplu preluat din bucătăria franțuzească și adus în contemporaneitate cu ajutorul bloggeriței Elena Popa @sweets.and.others
Desertul este o budincă din lapte de migdale, servită alături de un sos de fructe de pădure și fulgi de migdale și se aseamănă puțin cu o altă rețetă preluată din bucătăria internațională, pana cotta.
1200 ml lapte de migdale
160 g zahăr
1 păstaie de vanilie
50 g amidon
10 foi gelatină (16 gr gelatină granulată)
1 linguriță extract de vanilie
1/2 linguriță esenţă de migdale
200 gr fructe de pădure
40 ml apă
Fructe proaspete pentru decor
Fulgi de migdaleSe pune la fiert laptele cu semințele din păstaia de vanilie și cu 160 g de zahăr. Într-un castronel se amestecă bine amidonul cu câteva linguri de lapte rece, până se obține o pastă. Când laptele aproape atinge punctul de fierbere se toarnă compoziția cu amidon în el amestecând continuu cu un tel. Se mai ține pe foc câteva minute bune până când compoziția capătă consistență și îmbracă dosul lingurii. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească puțin.
Se pun la hidratat în apă rece foile de gelatină, despărțite individual. Când s-au înmuiat bine, se scurg de apă și se adaugă în compoziția încă caldă (dar nu fierbinte), amestecând până când se dizolvă complet.
Se adaugă cu mare grijă în compozitie și foarte puțină esență de migdale. Opțional se poate folosi pentru aromatizare și puțină apă de trandafiri, de floare de portocal sau esență de cafea.
Se toarnă apoi într-o formă mare de silicon pentru prăjituri, cu diametrul de 20-22 cm și se dă la rece câteva ore, minim 5-6 ore, până se încheagă bine. Se pot folosi și mai multe forme individuale mai mici (ramekins sau forme de silicon pentru mini bundt/cupcakes), unse cu foarte puțin ulei. Însă în acest caz, cantitatea de ingrediente trebuie înjumătățită corespunzător.
Între timp vom pregăti și sosul de fructe de pădure pentru decorarea desertului.
Punem într-o cratiță 200 g fructe de pădure congelate (pot fi folosite și fructe proaspete). Adaugăm 2 linguri de zahăr și aproximativ 30-40 ml de apă și se pune la foc mic, amestecând continuu. La final se amestecă în acest sos și o lingură de amidon, pentru a se închega cât mai bine.
Se scoate apoi budinca de la frigider și se îndepărtează forma de silicon, desprinzând cu mare grijă marginea preparatului de pe vas. Dacă este nevoie, se poate scufunda vasul pentru câteva secunde în apa fierbinte.
Se răstoarnă cu atenție pe farfurie si se decorează cu sosul de fructe de pădure. Opțional, se poate decora și cu câteva frunze de mentă (varianta aromată cu cafea poate fi servită și cu sos caramel).
Pentru mai multe propuneri de deserturi și alte rețete delicioase pe care le pregătește food bloggerul Elena Popa, puteți afla detalii pe pagina ei de Instagram, aici