Cofetari şi cofetării

Dincolo de Capşa şi de prăjitura Joffre, România are o bogată şi plină de farmec tradiţie a ”zaharicalelor”.
Cofetari şi cofetării
Cofetăriile uitate ale Bucureştilor secolului al XIX-lea În a doua jumătate a secolului al XIX-lea apar, în București, din ce în ce mai multe cofetării. Doar unele dintre ele au rezistat până în perioada interbelică. Ce deserturi a inventat Capşa Printre delicatesele dulci servite de-a lungul timpului de Casa Capșa și rămase consemnate în meniurile tipărite se mai află prăjitura Capșa, înghețată, bomboane, corbeilles de fruits, precum și diverse compoturi, cafea, cognac, bonbons, gateaux Boissier aux pistaches, glacés surprises Capșa, fraises nouvelle etc. Povestea incredibilă a lui Iosif Strassman, bucătar şi cofetar regal, inventatorul prăjiturii Caraiman Casa Regală a schimbat, de-a lungul timpul, mulți bucătari și cofetari care, se pare, nu puteau să se ridice la nivelul cerut. Istoria Casei Capşa, locul unde a început magia dulce Despre Casa Capșa s-au scris volume întregi și lucrări de doctorat. Noi încercăm să vă prezentăm, pe scurt, câteva informații esențiale despre cea mai cunoscută familie de cofetari de la noi. Jean Nestor, ucenic şi rival al lui Grigore Capşa Jean Nestor a fost ucenicul lui Grigore Capșa iar ulterior și-a deschis pe Podul Mogoșoaiei o cofetărie care a devenit rapid concurența lui Capșa. În comunism locul a fost redenumit: Cofetăria Republica, dar a fost dărâmată de cutremurul din 1977. Unde se găsea cel mai bun profiterol în Bucureştiul anilor ΄70 Pentru cei care au prins acele vremuri – nu lipsite de un anumit farmec, în ciuda regimului comunist din acei ani – răspunsul la întrebarea „unde se găsea cel mai bun profiterol în Bucureștiul anilor 1970?” este unul destul de facil. „Ciocolata Zamfirescu”, cea mai dulce afacere a Bucureştilor din prima jumătate a secolului XX Zamfirescu a fost considerat unul dintre cei mai mari producători de ciocolată din perioada interbelică din Balcani.  Bucureştiul dulce al scriitorului I.A. Bassarabescu Pe fostul Pod al Mogoșoaiei, actuala Calea Victoriei, exista o cofetărie numită: Lambru Palator. Acolo se comercializa o prăjitură cu numele cofetăriei care a dispărut din meniuri de încă acum un secol. Unde îşi vindea produsele marele fabricant de zaharicale Constantin Zamfirescu Am pornit pe urmele unuia dintre cei mai mari fabricanți de ciocolată din Balcanii interbelici și am identificat punctele de desfacere ale celebrelor bomboane.