Boabele de cacao sunt semințele uscate și complet fermentate are arborelui, din care se mai prepară atât cacaua solidă, cât și untul de cacao.
Într-o păstaie sunt aproximativ 40 de grame de boabe de cacao, fiecare păstaie conținînd până la 40 de boabe.
Arborele de cacao crește într-o zonă geografică limitată, la nord și la sud de Ecuator, cu precădere America de Sud. După spanioli, și olandezii au popularizat culturile de cacao, aceștia ducând arborele de cacao în Indiile de Est, în Java și Sumatra, Filipine, Noua Guinee și în Indonezia. Plantațiile s-au răspândit apoi în Asia de Sud-Est, Malaysia devenind unul dintre liderii mondiali în producția de cacao.
Cele trei tipuri principale de plante ale arborelui de cacao sunt Forastero, cel mai des răspândit, Criollo, mai rar și considerat o delicatesă, și Trinitario, un mix între primele două. Din 2011, și Peru a dezvoltat un nou tip de cacao, Nacional, pe care îl considerau dispărut, extrem de rar, o specialitate promovată și de chef Anthony Bourdain. Arbuștii de cacao se află la o altitudine mult mai mare decât în mod obișnuit, iar în mod excepțional, unele boabe sunt de culoare albă. Identificarea arborilor care produc aceste boabe de cacao este un proces anevoios, fiecare boabă fiind trimisă la laborator pentru a fi verificată autenticitatea, însă au apărut câteva ferme peruane care cultivă doar acest tip de cacao – etichetele sunt notate cu Heirloom Cacao Preservation (HCP).
În comerț, există două tipuri de pulbere de cacao, cacao naturală și cacao alcalină sau olandeză.
Pudra de cacao se obține din fructele arborelui de cacao. Aceste boabe trec printr-un proces de fermentație în timpul căruia își schimbă culoarea, iar aroma se intensifică. Ulterior, acestea se usucă și se prăjesc.
Boabele de cacao prăjite sunt zdrobite, formându-se o pastă solidă, cu un conținut mare de grăsimi, mai exact untul de cacao. După ce untul de cacao este extras, masa solidă rămasă este măcinată și devine o pulbere fină, mai exact pudra de cacao naturală.
Pudra de cacao se numără printre alimentele care conțin cei mai puternici antioxidanți, având în compoziție vitaminele A, B1, B2, B3, C și E, magneziu, calciu, fier, zinc, potasiu, printre altele.