Fructele și mierea au fost pentru multe mii de ani singurele alimente dulci, și nici acestea echitabil accesibile – fructele doar în sezon, în lipsa unor metode de conservare, iar mierea, în societățile de mai târziu, doar celor care și-o permiteau. Colac peste pupăză, nici trestia de zahăr nu era pentru toți – europenii nu au avut grija cariilor o vreme, dar băștinașii din Papua-Noua Guinee tăiau snopi pentru sirop încă din 4000 î.e.n., iar egiptenii, alți norocoși, scriau rețete de bomboane în morminte prin 3500 î.e.n.
Deși arabii au descoperit zahărul din trestie de zahăr în Persia în secolul al VII-lea și l-au cultivat apoi în alte zone (inclusiv în Spania și în nordul Africii), vestul Europei s-a dedulcit abia din secolul al XI-lea, în urma cruciadelor. Sigur că au fost cuceriți pe loc și s-a lăsat cu comerț transcontinental la prețuri exorbitante, fiind produs de lux. Chiar și după secolul al XIII-lea și dezvoltarea morilor de apă din Cipru, care au mărit cantitatea pusă pe piață a rămas un produs scump (se zice că un dulgher putea cumpăra circa 200 g cu salariul pe o zi). Îl vindeau genovezii și venețienii sub forma „căpățânilor” – forma în care se cristaliza siropul de zahăr turnat într-un vas conic ținut cu vârful în jos pentru a se scurge apa reziduală. Aceste căpățâni erau uneori aromatizate; zahărul se mai vindea și sub formă de prafuri dulci și cutii de fructe zaharisite (candied fruits din arabul kand de unde și denumirea „zahăr candel.”)
Evul Mediu a tratat zahărul drept medicament, condiment, conservant și indicator de statut social. Cine avea îl punea pe orice pentru a-și arăta potența, inclusiv pe purcei de lapte învârtiți la proțap în crustă de zahăr caramelizat, crocant, dulce și strălucitor. Renașterea înseamnă și epoca creațiilor artistice din zahăr, a sculpturilor imense și cu detalii minuțios realizate ca centre piece la nunți și la alte evenimente importante ale societății. Cum în Renaștere nu exista ideea de desert, zahărul era un gust omniprezent – Platina spunea că „tot ceea ce mâncăm este atât de lipsit de gust dacă nu are zahăr”.







