De unde vine această prăjitură? Până să ajungem la numele avocatului și politicianului Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826), trebuie să facem un ocol prin istoria Poloniei. Exilat în ducatul Lorena, regele polonez Stanisław I Leszczyński (1677 – d 1766) are ideea de a însiropa (fiindcă i se părea prea uscat) un fel de cozonac tradițional în Alsacia și Lorena, numit gugelhupf.
Era o prăjitură de formă aproximativ cilindrică, oarecum similară cu la fel de tradiționala babka, o prăjitură populară în Lituania și Polonia și care se pregătește și la noi, mai ales în Moldova. Una dintre legendele legate de această prăjitură ne spune că inițial a fost însiropată cu un amestec de sirop și alcool tare. Nicholas Stohrer, unul dintre cofetarii regelui Stanisław I, a avut ideea de a turna peste babka sau, după caz, peste gugelhupf, vin de Malaga. A adăugat un pic de șofran, câteva stafide și deasupra a pus frișcă. Mai târziu, Nicholas Stohrer a urmat-o la Versailles pe fiica regelui Stanisław I, Maria Leszczyński, când aceasta s-a căsătorit cu regele Ludovic al XV-lea. Stohrer și-a deschis în 1730, la Paris, propria patiserie, iar un secol mai târziu, la 1835, unul dintre descendenții săi a avut ideea de a înlocui vinul de Malaga din sirop cu romul. Așa a apărut prăjitura rum baba. Revenind la povestea lui Jean Anthelme Brillat-Savarin, trebuie spus că acesta este autorul cărții Psihologia gustului și că a inventat dieta săracă în carbohidrați. După moartea lui Brillat-Savarin, tradiționala babka adusă din Polonia de regele Stanisław I și rafinată de cofetarul său, Nicholas Stohrer, a primit denumirea de gâteau savarin în onoarea inventatorului dietei low carbohydrate.
O rețetă de savarină pe care am testat-o și noi o găsiți aici.








