O rețetă tradițională din zona Ardealului, adusă în actualitate prin intermediul bloggerului @mihai.gătește
Bunica mea de la Sibiu făcea des lichiu, un desert săsesc foarte bun, și a dat rețeta mai departe și mamei mele. De acolo o știu și eu în această variantă, iar recent am aflat că se mai numește și hencleș. Se pregătește și acum în multe zone din țară, într-o variantă sau alta, mai ales în zonele cu influență săsească; mie mi-au scris pe Instagram oameni din Făgăraș, Alba, Arad, Mureș, Blaj, Brașov, Sighișoara și Cluj care îl prepară și îl mănâncă cu drag și acum.
200 g făină
45 g unt topit
40 g zahăr
2 gălbenuşuri
110 ml lapte călduţ
2,3 g drojdie uscată (3/4 linguriţă)
un praf de sare
3 ouă
1 linguriță de zahăr
1 linguriță esență vanilie
cântar
sucitor
tavă de 33-34 cm x 24-25 cm
Pentru aluat, am pus untul să se topească la foc mic într-o cratiță, iar după ce s-a topit, l-am lăsat în pace.
În vasul robotului de bucătărie am amestecat cu un tel făina, zahărul, drojdia și sarea.
Am făcut o gaură în mijloc și am adăugat gălbenușurile, laptele și untul topit. Am pus vasul la robot și l-am frământat timp de 15 minute, la viteza 2. Dacă îl frămânți de mână, durează cam 30 de minute. Când a fost gata, l-am aranjat pe fundul vasului și am acoperit vasul cu folie de plastic. Am lăsat aluatul să dospească cam 1 oră, pe blatul din bucătărie.
După ce a trecut timpul, am răsturnat aluatul pe blatul de bucătărie și l-am întins la dimensiunea tăvii. Am așezat aluatul în tava pe care am tapetat-o cu hârtie de copt și apoi am aranjat aluatul astfel încât să acopere bine fundul tăvii. L-am lasat să stea cam 10 minute. Între timp am pornit cuptorul, la 170 de grade.
Cât stă aluatul, am amestecat cu un tel ingredientele pentru „glazură”. După ce au trecut cele 10 minute, am înțepat aluatul în câteva locuri cu o furculiță, am turnat amestecul de ou și smântână deasupra aluatului și l-am întins uniform. Am pus apoi tava în cuptorul încins unde a stat circa 30-35 de minute (timpul de coacere diferă dacă folosești o tavă de tablă sau o tavă nu așa de adâncă ca a mea – cel mai bine începi cu 20 de minute și după aceea verifici din 5 în 5 minute dacă e gata).
Am scos tava, am lăsat lichiul 10 minute și apoi l-am scos din tavă cu ajutorul hârtiei de copt și l-am lasat să se răcească. Am presarat la final zahăr pudră deasupra.
Din rețetă ies cam 8 porții, iar o porție are cam 250 de calorii.
Mihai gătește în fiecare zi la el în bucătărie și, din 2017, arată tot ce gătește și pe contul lui de Instagram. Tot procesul e păstrat și pe mihaigateste.com, unde a strâns peste 500 de rețete testate, ușor de pregătit acasă, dar și articole cu tips & tricks și liste de restaurante.