Dr. Oetker

Ce deserturi a inventat Capşa

Printre delicatesele dulci servite de-a lungul timpului de Casa Capșa și rămase consemnate în meniurile tipărite se mai află prăjitura Capșa, înghețată, bomboane, corbeilles de fruits, precum și diverse compoturi, cafea, cognac, bonbons, gateaux Boissier aux pistaches, glacés surprises Capșa, fraises nouvelle etc.

Ce deserturi a inventat Capşa

 

O particularitate a Casei Capșa a fost și aceea că, de la un moment dat, „la mesele festive date în onoarea unor personalități de seamă din țară sau de peste hotare să fie lansată și o nouă specialitate a casei (de cofetărie, de patiserie)”[1]. Iată câteva dintre acestea:

Ce deserturi a inventat Capşa

În anul 1896, când împăratul Franț Iosif a vizitat Bucureștii, Capșa, care nu a lipsit de la festivități cu preparatele sale, a lansat și pus în vânzare «Molles Francois Ioseph, Garnier, des merveilleux, chocolate Francois-Ioseph»”.    

„În anul 1897, Capșa a lansat delicioasa «Bonbons Theodorini», în cinstea marii cântărețe române Elena Teodorini, care obținea succese răsunătoare în țară și peste hotare”.

„În amintirea reprezentațiilor marii tragediene Rejane, a lansat chocolata «Sans-Geene», «Sapho» și «La Douloureuse»”.

„În anul 1885, Alexandru Marghiloman, câștigătorul Derby-ului, a dat un banchet cu care ocazie Capșa a lansat bomboane «Jokey-Club»”.

„Cu ocazia venirii la București a comedienei Reichemberg, Capșa a lansat bomboane «Reichemberg»”.

„Cu alte ocazii a lansat prăjiturile: «Bibescu»”, «Tache Ionescu»”, «Princesse»” ș.a.m.d.

Ce deserturi a inventat Capşa

Poate cea mai cunoscută delicatesă inventată de Grigore Capșa este Joffre. În 1920, la invitația regelui Ferdinand și a reginei Maria, sosea la București celebrul mareșal francez Joseph Jacques Césaire Joffre. Cu această ocazie, Grigore Capșa a creat în cinstea omului de stat o prăjitură de ciocolată care sugera forma cilindrică a caschetelor militare franceze. Mareșalul suferea de diabet (pe atunci altele erau tratamentul și restricțiile), fapt pentru care maestrul cofetar a inventat o prăjitură care putea fi consumată fără riscuri din partea oaspetelui. Prăjitura făcută din unt, zahăr, ouă, făină, arome și multă cacao de cea mai bună calitate, îmbrăcată în glazură de ciocolată, a primit numele mareșalului și a ajuns pe rafturile cofetăriilor din întreaga lume, mai ales a celor din Franța, din tradiția cărora fusese inspirată.

 

 

 

Ce deserturi a inventat Capşa

Rețeta tortului Joffre o găsiți aici.

 

[1] Cf. De la hanul Șerban Vodă la hotel Intercontinental, Ion Paraschiv & Trandafir Iliescu, Editura Sport-Turism, 1979.