Aceasta este rețeta originală, așa cum apare ea în volumul Preparate de artă culinară semnat de fostul bucătar regal Iosif Strassman și de bucătarul Ion Radu:
Prăjitura/tortul Caraiman este un dublu omagiu adus muntelui – pe de o parte – și fiului rebel al reginei Maria, principele Carol, care abdicase de la titlul lui de moștenitor pentru a deveni, simplu, „cetățeanul Carol Caraiman”.

Aceasta este rețeta originală, așa cum apare ea în volumul Preparate de artă culinară semnat de fostul bucătar regal Iosif Strassman și de bucătarul Ion Radu:
Ingrediente:
6 ouă
350 g zahăr
o jumătate păhărel de lichior de cireșe
un sfert pahar sirop de fragi
250 g alune
200 g unt
80 g făină
400 g fragi de pădure
o păstaie de vanilie
6 gălbenușuri se amestecă cu 100 g zahăr, 100 g unt și cu vanilia scoasă din păstaie. Se freacă bine și când devine ca o cremă se adaugă 100 g alune măcinate, apoi albușurile bine bătute și făina. Se unge cu unt o formă de tort, se pudrează cu făină și se umple cu compoziția de mai sus. Se coace circa 35 de minute și, când s-a răcit, se trampează (se siropează) cu sirop de fragi și lichior de cireșe. Se prepară gemul de fragi (fragii cu 250 g de zahăr), se ia un sfert din el, se amestecă cu 100 g unt și cu el se umple tortul. Cu restul de gem se îmbracă tortul și se presară cu barot de alune. Se decorează cu o pară confiată.

Ce este barotul?
Ne explică Adriana Sohodoleanu:
Barotul se obține din alune/nuci rumenite la cuptor, curățate de coajă și mărunțite fin la cuțit/blender. Se poate amesteca cu zahăr caramelizat și se macină pe urmă. Nu este un praf ci este ca un nisip grunjos, particulele fiind măricele.