Dr. Oetker

Tortul Caraiman – desertul regal dedicat lui Carol, fiul rebel al reginei Maria

Prăjitura/tortul Caraiman  este un dublu omagiu adus muntelui – pe de o parte – și fiului rebel al reginei Maria, principele Carol, care abdicase de la titlul lui de moștenitor pentru a deveni, simplu, „cetățeanul Carol Caraiman”.

Tortul Caraiman – desertul regal dedicat lui Carol, fiul rebel al reginei Maria

 

Aceasta este rețeta originală, așa cum apare ea în volumul Preparate de artă culinară semnat de fostul bucătar regal Iosif Strassman și de bucătarul Ion Radu:

 

Tort Caraiman (6-8 persoane)

Ingrediente:

6 ouă
350 g zahăr
o jumătate păhărel de lichior de cireșe
un sfert pahar sirop de fragi
250 g alune
200 g unt
80 g făină
400 g fragi de pădure
o păstaie de vanilie

6 gălbenușuri se amestecă cu 100 g zahăr, 100 g unt și cu vanilia scoasă din păstaie. Se freacă bine și când devine ca o cremă se adaugă 100 g alune măcinate, apoi albușurile bine bătute și făina. Se unge cu unt o formă de tort, se pudrează cu făină și se umple cu compoziția de mai sus. Se coace circa 35 de minute și, când s-a răcit, se trampează (se siropează) cu sirop de fragi și lichior de cireșe. Se prepară gemul de fragi (fragii cu 250 g de zahăr), se ia un sfert din el, se amestecă cu 100 g unt și cu el se umple tortul. Cu restul de gem se îmbracă tortul și se presară cu barot de alune. Se decorează cu o pară confiată.

Tortul Caraiman – desertul regal dedicat lui Carol, fiul rebel al reginei Maria

 

Ce este barotul?

Ne explică Adriana Sohodoleanu:

Barotul se obține din alune/nuci rumenite la cuptor, curățate de coajă și mărunțite fin la cuțit/blender. Se poate amesteca cu zahăr caramelizat și se macină pe urmă. Nu este un praf ci este ca un nisip grunjos, particulele fiind măricele.