Plăcintă dobrogeană cu brânză dulce și stafide

  

Pentru plăcintă:

9 foi fine de plăcintă (aprox. 300 g)
80 g unt topit
500 g brânză dulce de vaci
1 ou
coajă rasă de lămâie/portocală
50 g stafide aurii
100 g zahăr
1 linguriță esenţă de vanilie

Pentru amestecul cu iaurt:

200 g iaurt
2 ouă
50 g zahăr
zahăr pudră cu aromă de vanilie

 

Amestecă într-un bol brânza dulce cu oul, coaja de lămâie și stafidele, până când se încorporează toate ingredientele. 

Adaugă zahărul și esența de vanilie și amestecă din nou pentru încorporare.  

Pregătește o tavă de copt cu diametrul 20 cm în care așezi o hârtie de copt întreagă pe bază și pereții ei. 

Începe să lucrezi pe rând cu foile de plăcintă. O foaie de plăcintă unsă cu puțin unt acoperită cu o altă foaie de plăcintă unsă și ea cu unt. 

Pune deasupra lor o treime din compoziția cu brânză și întinde frumos pe aproape toată suprafața. Rulează și pune primul rulou în tavă. 

Continuă la fel până când se obțin trei rulouri de foi umplute cu brânză și stafide, pe care le așezi în spirală, în tavă.

Lasă deoparte și pregătește umplutura.

Într-un vas amestecă iaurtul, ouăle și zahărul până când se omogenizează și zahărul se dizolvă ușor. 

Toarnă amestecul cu iaurt peste rulourile din tavă. Înțeapă din loc în loc cu o furculiță pentru ca lichidul să fie absorbit mai ușor în foile de plăcintă.

Deasupra plăcintei din tavă așază 2-3 foi fine de plăcintă mototolite pe care le ung apoi cu unt topit. 

Plăcinta se coace în cuptorul preîncălzit la 190 grade Celsius, timp de 45-50 de minute până când se rumenește frumos la suprafață. La final, pudrează cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.