În urmă cu aproape 200 de ani, cărțile de bucate erau rare și erau tipărite în puține exemplare. Nu oricine își permitea să dețină o astfel de carte, ca să nu vorbim de cât de puțini oameni știau să citească. De fapt, până la Mica Unire apăruseră pe actualul teritoriu românesc doar patru cărți de bucate (două în Moldova, una la București și una la Cluj). Există însă mai multe manuscrise culinare cu multe rețete, dar care nu văzuseră lumina tiparului.
Pionierat în literatura de profil din București a făcut Maria Maurer, care scoate o carte în 1849. Ei îi urmează Christ Iónnin, folclorist, dar a cărui primă lucrare (care îi este atribuită) e una de popularizare a matematicii în rândul celor tineri, publicată în 1852.
În 1865 apare volumul Bucătăria română, Carte coprindzětóre de maĭ multe rețete de bucate și bufet, Carte care coprinde 224 rețete de bucate, bufet etc. (Typografia Stephan Rassidescu).







