Un altfel de tort de biscuiți 1968

Cartea “Gospodina și oaspeții familiei” semnată de Draga Neagu și apărută în 1968 conține o secțiune dedicată deserturilor cu biscuiți.

Printre ele, în cap de listă, această rețetă selectată de noi  pentru două elemente inedite - vinul din cremă și marmelada de caise din bezea.

250 g biscuiţi populari/simpli
2 gălbenuşuri
35 g zahăr
35 g făină
500 ml lapte
50 ml vin alb sau roşu*
vanilie
2 albuşuri
80 g zahăr pudră
1 lingură marmeladă caise
formă rotundă de silicon sau metal cu diametru de 20 cm
6 porții

*O precizare cu privire la vin - cel alb nu se va simți prea mult în cremă, iar cel roșu va colora crema în liliachiu - alegeți ce vă place. Noi am testat cu un soi local, Tămâioasă, foarte parfumat în pahar, dar cvasi-absent în tort.

Laptele se pune cu păstaia de vanilie pe foc (dacă folosiți esență rețineți să o adăugați la final). Gălbenușurile se freacă cu zahăr, făină și puțin lapte călduț. Întreaga compoziție se adaugă peste lapte și se ține pe foc mic amestecând continuu până se îngroașă crema (nu va deveni o ciulama ci va fi ca un sos). Luați de pe foc, turnați vinul și amestecați. Lăsați puțin deoparte cât timp pregătiți forma rotundă de silicon sau metal cu diametru de 20 cm - puneți foaie de copt pe fund pentru a putea scoate ulterior tortul ușor și întreg.

Vărsați biscuiții în formă; nu e nevoie să îi rupeți. Turnați crema peste biscuiți asigurându-vă că aceasta ajunge peste tot printre ei. Lăsați să se răcească și țineți la frigider câteva ore sau peste noapte.

Bateți albușurile spumă tare cu zahărul. Adăugați marmelada și îmbrăcați tortul cu această bezea parfumată și cu accente acrișoare. Dacă doriți puteți arde bezeaua cu torța pentru un efect vizual deosebit.