Tort „Trunchi de copac” pentru masa de Craciun

Acesta este unul dintre cele mai sofisticate torturi din cofetăria românească, din punct de vedere al impresiei artistice. Rulada imită un buștean și, în funcție de măiestria și răbdarea gospodinei, poate fi piesa de rezistență a meniului.

Dar nu vă faceți prea multe griji, și în variantele lui minimaliste rămâne un show-stopper. Este inspirat de torturile tip yule log sau bouche de Noel din spațiul culinar vest-european, legate de legenda bușteanului care arde în vatră până de Epifanie (6 ianuarie). Rețeta noastră se bazează pe cea a Silviei Jurcovan, volumul din 1987.

Blat

6 ouă
120 g zahăr
60 g făină
100 g nuci
15 ml esență de rom
180 grade Celsius
15 min

Albușurile se bat spumă tare cu zahărul, apoi se adaugă romul. Separat se bat ușor gălbenușurile. Se unesc cele două compoziții și se încorporează în ele făina și nucile.

Se așază o foaie de copt pe o tavă mare dreptunghiulară și se întinde compoziția pe ea, nivelând cu atenție. Se coace în cuptorul pre-încălzit la 180 grade Celsius, timp de circa 15 minute.

 

Sirop

50 ml esență de rom
50 ml apă

 

Se amestecă bine ingredientele pentu sirop și se pun deoparte.

 

Crema

4 gălbenușuri sau 2 ouă întregi
50 g zahăr
50 g cacao sau 100 g ciocolată neagră
200 g unt
esență de vanilie
esență de rom
60 ml apă pentru gălbenuşuri/30 ml apă pentru ouă întregi

 

În funcție de ce folosiți în rețetă, se cerne mai întâi cacaua sau se rade ciocolata neagră. Pe un vas bain marie gălbenușurile/ouăle se bat cu zahărul și apa până se îngroașă și ating 70 grade Celsius (se gătesc pentru siguranța alimentară); este important să nu se coaguleze ca omleta. Se ia de pe foc și se amestecă cu cacao sau ciocolată rasă, vanilie și rom. Se lasă totul să se răcească și apoi se încorporează treptat în amestec și untul.

 

Asamblare

Se trampează (se însiropează) foaia cu sirop și se umple cu cremă, rulându-se clasic, ca pentru o ruladă. Ruloul obținut se taie în trei bucăți inegale aplicând tăietura oblic. Se fasonează capetele pentru a avea o tăietură curată care să expună interiorul ca o spirală, dar și pentru a obține una sau două felii subțiri care se vor lipi pe trunchi precum niște cioturi. Cele două bucăți mici se lipesc lateral de cea mare astfel încât să semene cu un trunchi de copac cu două ramificații.

Se îmbracă în restul de cremă și, pentru a obține aspectul scoarței de copac, se trasează cu o furculiță dungi de-a lungul ruladelor.

Se decorează cu ciupercuțe făcute din bezele, mini-indiană sau marțipan. Se poate presăra fistic pe alocuri ca un mușchi vegetal; câteva crenguțe de rozmarin pot fi și ele utile în crearea unui decor de iarnă, mai ales dacă sunt trecute prin albuș și apoi prin zahăr tos ca să pară brumate.