Mix & Match dezmembrează deserturi istorice testate în bucătăria noastră în ideea folosirii unora din componentele lor în alte combinații - spre exemplu, blatul de la Doboș și crema de la Charlotte Russe, aluatul de tartă umplut cu ganache-ul de la prăjitura Caraiman sau biscuitul de la Ischler cu crema lemon curd de la Pavlova. Îndrăznește să combini după intuiție și inspirație și vei avea mereu deserturi noi pe masa familiei!
250 ml apă
100 g unt
16 g zahăr
200 g făină
5 ouă
sare
180 grade CelsiusSe pune apa cu untul, zahărul și sarea într-o cratiță pe foc și se aduc la punctul de fierbere. La acest moment se toarnă în ploaie făină cernută, amestecând energic cu telul. Trebuie să vă asigurați că făina este încorporată complet. Se ia de pe foc și se adaugă pe rând ouăle, asigurându-ne că îl adăugăm pe următorul abia după ce a fost încorporat complet cel dinaintea sa.
Se obține un aluat care se desprinde de pe pereții cratiței și se ține bine de tel. Dacă nu își menține forma fiind prea curgător mai adăugați făină.
Se preîncălzește cuptorul.
Aluatul se toarnă cu poche-ul și dui mediu sub formă de choux (sfere cu diametru de circa 6-7 cm). Se coc 30-35 minute la 180 grade Celsius sau cât este adecvat dimensiunii lor (formele mici necesită mai puțin timp în cuptor). Important este să se coacă/usuce în interior. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 20 minute, adică în intervalul în care aluatul crește în volum.
Deoarece cantitatea compoziției o permite, puteți turna pe lângă choux-urile dorite și sfere mai mici pentru profiterol pe care, după coacere, să le țineți într-o cutie de carton până la o săptămână. Obțineți astfel baza pentru desertul de săptămâna viitoare!