Dacă este vară și aveți vișine încercați neapărat rețeta aceasta de tartă acrișoară, adaptată după Iosif Strasman și Ion Radu (firește, rețeta se poate pregăti și iarna, cu fructe de la congelator).
Puteți face dublă cantitatea de aluat și să țineți la frigider jumătate din aluat câteva zile, pentru a repeta tarta cu vișine sau cu alte fructe (coacăze, pere cu cardamom, caise cu puțin cimbru lămâiat, piersici cu mentă).
250 g făină
130 g unt
10 g zahăr
1 ou
20 ml apă
180 grade Celsius
10 minuteAmestecați toate ingredientele rapid, fără să insistați mult, apoi întindeți o foaie de aluat de circa 0,5 cm între două foi de copt și țineți la rece. Căptușiți cu aluat o formă de tartă, pe care ați pus în prealabil foaie de copt.
Coaceți parțial (până când aluatul nu mai pare umed) la 180 grade Celsius, în cuptorul pre-încălzit, timp de circa 10 minute.
750 g vişine (sau coacăze)
1 ou
2 gălbenuşuri
60 g smântână
150 g zahăr
scorţişoară
1 plic zahăr vanilat
200 grade Celsius
15 min
Scoateți sâmburii și sotați fructele cu 100 g zahăr și scorțișoară, suficient cât să scadă zeama.
Puneți-le în coaja de tartă pre-coaptă. Amestecați oul cu smântâna, 50 g zahăr și zahărul vanilat și puneți amestecul peste vișine. Coaceți timp de 15 minute la 200 grade Celsius.