Madlena făcută celebră de Marcel Proust ia forma unei prăjiturici puțin diferite de cea franceză, dacă ne luăm după rețeta Silviei Jurcovan din “Carte de bucate”, Editura Tehnică, 1987. În varianta ușor adaptată prăjturelele se fac astfel:
2 ouă mari
50 g unt
75 g făină
50 g zahăr
rom
vanilie
stafide
coajă de la 1/4 lămâie
sare
formă de madlenă sau tavă tapetată cu hârtie
180 grade Celsius
18-20 minute
250 gUntul se pune cu coaja de lămâie într-o tigăiță pe foc ca să se topească (Jurcovan oferă și alternativa topirii untului cu niște gem de caise). Atenție, topiți nu fierbeți!
Cântăriți făina și puneți peste ea puțină sare și stafidele. Bateți albușurile spumă adăugând zahărul în tranșe. Când ați obținut spumă tare adăugați și amestecați ușor gălbenușurile, untul topit și abia după ce acestea sunt încorporate puneți făină. Amestecați scurt, cât să se înglobeze.
Puneți în forme de madlenă sau în tavă tapetată cu hârtie. Silvia Jurcovan presară la acest moment și niște nucă mărunțită, noi însă am eliminat-o căci deja rețeta nu prea mai aduce deloc cu madlena originală, franțuzească.
Se coc în cuptorul pre-încălzit la 180 grade Celsius pentru 18-20 minute dacă sunt în forme de madlene. Dacă sunt în tavă, țineți până la testul scobitorii. Nu vor face acel dâmb caracteristic deoarece această rețetă nu are praf de copt.
Rezultă cca 250 g produs finit.