Șmarrn imperial (1927)

Un desert des întâlnit și iubit și azi în meniurile restaurantelor vieneze, care seamănă și nu prea cu un clafoutis sau o clătită pufoasă, servită cu vișine din compot sau alte fructe după pofta inimii.

Rețeta de bază am găsit-o la Ecaterina Comșa în cartea sa de bucate din 1927, unde sunt oferite multe variante - șmarrn regal, șmarrn de franzele mici, șmarrn de vișine sau de griș.

Numele desertului vine de la denumirea austriacă - schmarenn. Din această rețetă rezultă 2 porții.

Ingrediente

3 ouă
30 g zahăr pudră
100 g făină
160 ml lapte
esență de vanilie
coajă de lămâie
unt pentru uns vasul
180 grade Celsius
2 porții

Se bat albușurile spumă. Separat se bat gălbenușurile cu zahărul, făina și laptele. Se amestecă apoi cu grijă cele două compoziții și se adaugă aromele.

Se unge cu unt un vas rezistent atât la căldură directă cât și la cuptor, se încinge bine pe aragaz și se toarnă în el compoziția rezultată. Se ține pe foc mediu până când se rumenește la bază.

Apoi se ia de pe foc și se pune în cuptorul pre-încălzit la 180 grade Celsius, pentru circa 15 minute sau până când se rumenește.

Când este gata, se scoate din cuptor și se rupe în bucăți mici cu ajutorul a două furculițe. Se servește caldă cu “poame” sau fructe din compot.

În cartea de bucate publicată de celebrul hotel Sacher din Viena preparatul, Kaiserschmarren, se dă la masă cald, cu sos de prune.