Dr. Oetker

Julfă, pelincuțe, scutecele Domnului sau turte moldovenești cu cânepă

Rețeta aceasta este specifică zonei Moldovei și este adaptată din volumul “Din bucătăria țăranului român”, colecția Cartea Sătencei din 1983.

Se face în majoritatea cazurilor cu nucă măcinată, dar sunt rețete și cu “fisticuri” (Sanda Marin) sau cu migdale și apă de flori de portocal. Julfa, adică crema de cânepă, a ieșit din uz în ultimele decenii de când planta în sine se cultivă mai puțin. În urma preparării acestei rețete rezultă circa 6 porții.

Foi

320 g făină + suplimentar, dacă e nevoie
220 ml apă

Se face un aluat din cele doua ingrediente și se lasă să se odihnească 10 minute sub un prosop curat. Apoi aluatul se împarte în 8 bucăți și fiecare bucată se întinde în foaie foarte, foarte subțire. Se lasă la odihnit încă 10 minute.

Foile se pot tăia în forme neregulate sau puteți decupa cercuri din aluat cu o farfurie, iar din resturi puteți să faceți încă o foaie. Se coc apoi în tigaie, pe uscat sau în cuptor, câte 2-3 simultan. Tradițional se coc pe plita sobei. După coacere se lasă să se usuce peste noapte, neacoperite.

 

Sirop

200 g zahăr
400 ml apă
esență de vanilie
coajă de lămâie rasă
esență de rom
scorţişoară - opţional

 

Se fierbe mai întâi apa cu zahărul până capătă puțină consistență. Se ia apoi de pe foc și se adaugă vanilia și restul de arome, după preferințe.

 

Crema de cânepă

250 g seminţe de cânepă decorticate
1 litru apă

 

Se macină semințele până devin o pudră fină. Se toarnă peste această pudră un litru de apă fierbinte și se amestecă bine, pentru a se obține un lichid lăptos. Se fierbe acest lichid și se ia cu spumiera ceea ce se încheagă la suprafața lichidului - aceasta este crema de cânepă, julfa.

Din 250 g cânepă se obține foarte puțină cremă, de aceea ea se poate completa cu restul de cânepă, scursă bine de lichidul în care a fiert (acest lichid poate fi tratat ca un lapte vegetal, ce poate fi folosit la micul dejun).

 

Asamblare

Într-o formă etanșă și cu pereți de minim 5 cm înălțime se alternează foi scufundate scurt în sirop și unse cu cremă. Se termină cu o foaie fără cremă și se toarnă siropul rămas peste întreg ansamblul. Puneți apoi o folie alimentară peste și plasați o greutate distribuită uniform pe suprafața desertului; dați la rece pentru minimum 24 ore.

Răsturnați forma și serviți turtele tăiate felii/cuburi, cu nucă măcinată presărată pe deasupra.