Este un desert popular în Dobrogea, din ingrediente simple și la îndemână în gospodăria țărănească. Unele surse inserează acest preparat în ritul paparudelor, divinități locale invocate pentru a aduce ploaia.
S-ar părea că la origine se făcea cu coraslă, primul lapte dat de vacă după fătare, un lapte care este foarte gras.
În timp prăjitura a fost făcută și cu iaurt, lapte bătut sau lapte dulce integral, ba chiar au fost văzute și variante cu zeamă de varză. Pentru textura sa lejeră se folosește fie bicarbonat de sodiu alimentar fie praf de copt.
280 g iaurt minim 5% grăsime
2 ouă
100 g făină
80 g zahăr
5 g bicarbonat de sodiu (aproximativ 1/2 linguriţă)
o linguriță suc de lămâie
coajă de lămâie
esență de vanilie
unt pentru uns tava
afine, zmeură, cireşe - opţional
170 grade Celsius
20 minSe bat ușor ouăle cu zahărul, se adaugă iaurtul și apoi se încorporează făina, aromele și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie.
Se unge cu unt o formă de tort sau o cratiță cu diametrul de 16-18 cm, se tapetează cu o foaie pentru copt și se toarnă compoziția în ea.
Opțional, se presară și câteva fructe peste compoziție - afine, zmeură, cireșe - după preferințe.
Se coace în cuptorul încălzit în prealabil, timp de 20 minute, la o temperatură de 170 grade Celsius.
Una dintre rețetele analizate propunea ca după coacere prăjitura să fie unsă cu ou și dată la cuptor suplimentar, pentru încă 5 minute.
La final se lasă să se răcească, se pudrează cu puțin zahăr pudră, se decorează cu fructe proaspete, după preferințe și se taie bucăți.