Când o rețetă de desert începe cu “șaizeci de dramuri de cartofe ferte [și] 40 dramuri unt pus într-o piuliță și pisate bine împreună” zâmbetul este garantat, ba chiar și o sprânceană ridicată.
Nu puteam să nu încercăm acest dulce vechi și bine am făcut! Faptul că a ieșit perfect de la prima încercare și că este un desert ce poate sta pe masa noastră și azi ne-a adus o mare bucurie!
100 g cartof
65 g unt
4 gălbenuşuri
30 g zahăr pudră
30 g făină de migdale
esenţă migdale
coajă de la 1/4 lămâie
vanilie
2 albuşuri
1 formă de silicon sau tablă cu diametru 16 cm
150 - 160 grade Celsius
30 min
4 porțiiSe fierbe cartoful decojit și feliat în puțină apă cât să ajungă bun de făcut piure cu furculița. Se scurge bine de apă, se adaugă untul peste și se amestecă bine. Urmează gălbenușurile, migdalele, vanilia, lămâia și zahărul. Autorii Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi ascunși la 1841 sub inițialele M.K. și C.N. aromatizau cu migdale amare dar, cum ele nu se mai găsesc pe piață în prezent, noi vom folosi puțină esență de migdale după gust.
Pre-încălzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Batem spumă albușurile și acest “omăt” se încorporează delicat în compoziție, fără a amesteca prea mult sau prea energic. Compoziția se pune în formă de silicon sau de tablă cu diametru 16 cm (aceasta din urmă dată cu unt și făină). Se coace la 150 grade Celsius pentru primele 15 minute și apoi încă atât la 160 grade Celsius. Rezultă circa 350 grame de budincă pufoasă și delicată, cu arome blânde și textură lejeră.
Sfat: dacă nu aveți făină de migdale pur și simplu mărunțiți la robot migdale decojite (ideal ar fi să fie și fără pielița maro căci aceasta se va vedea în compoziție ca mici fulgi închiși la culoare).
Rețeta originală poate fi găsită în volumul „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” semnată M. Kogalniceanu și C. Negruzzi, editura Dacia 1973.