O rețetă de fursecuri rafinate a bucătarului regal Iosif Strasman publicată postum în 1981, dar probabil datând din anii ’30, când în stațiunea Mamaia se construia reședința regală.
250 g făină
130 g unt
10 g zahăr
1 ou
20 ml apă
180 grade Celsius
30 bucățiAmestecați ingredientele rapid fără să insistați mult. Întindeți apoi aluatul obținut într-o foaie de circa 0,5 cm, pusă între două foi de copt și țineți la rece.
Decupați din aluat 30 de forme de bărcuțe; dacă nu aveți astfel de forme, folosiți o tavă pentru brioșe și decupați cercuri de aluat cu 1 cm mai mari în diametru decât baza formelor de brioșe. Căptușiți apoi formele cu aluatul. Țineți totul la rece cât pregătiți crema.
Puteți folosi acest tip de aluat pentru a face și tarte.
Coaceți aluatul pentru 15-20 minute la 180 grade Celsius, în cuptorul pre-încălzit; cojile trebuie să se rumenească ușor. Scoateți apoi din forme și lăsați să se răcească.
120 g nuci măcinate
50 g miere
120 g unt
1 plic zahăr vanilat
Amestecați bine toate ingredientele pentru a obține o cremă. Țineți apoi crema la rece.
30 jumătăți de nucă
20 g zahăr
25 g unt
100 g ciocolată neagră
Asamblare și decorare
Caramelizați 30 de jumătăți de nucă în 20 g zahăr.
Umpleți cu cremă cojile coapte de bărcuțe și glasați cu ciocolată neagră topită cu puțin unt (100 g de ciocolată cu 25 g unt ar trebui să vă ajungă). Rețeta originală ne cerea și șerbet de cafea sau de ciocolată însă ele ar aduce un plus de dulceață care nu este neaparat necesar.
Lipiți pe fiecare fursec câte o jumătate de nucă caramelizată, cât timp ciocolata este încă topită.