Descoperă Plăcinta cu dovleac, un desert uşor de preparat şi apreciat de toată familia, în viziunea Elenei Matei.
1 kg dovleac ras
180 g zahăr brun
1 pliculeț zahăr cu scorţişoară
esenţă de vanilie
1 linguriță scorţişoară
1 linguriță nucşoară
1 linguriță ghimbir măcinat
2 g sare
75 g ulei
75 g lapte
75 g zahăr
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 ou
esenţă de vanilie
1 pliculeț zahăr cu scorţişoară
350 g - 400 g făină
1 gălbenuş de ou
1 lingură de lapte
esenţă de vanilie
Se rade dovleacul și se adaugă zahărul brun alături de un plic de zahăr cu scorțișoară și o esență de vanilie. În același amestec, se pun și condimentele: scorțișoară, ghimbir măcinat, nucșoară și puțină sare. Tot preparatul trebuie ținut pe foc până când se ajunge la o consistență moale, de culoare brună.
Odată ce acest pas este finalizat, vine rândul foilor de plăcintă. Se adaugă laptele, uleiul, din nou zahărul cu scorțișoară și esența de vanilie. Se dă totul într-un clocot, după care trebuie lăsat să se răcească. În compoziție se adaugă un ou, bicarbonat de sodiu și treptat făina, până când ajungem la un aluat care nu se lipește. Acesta se împarte în două și se întinde.
Se așază prima foaie de plăcintă în tava pe care se adaugă umplutura de dovleac răcită și nivelată cât mai bine. Spre final se vine cu cea de-a doua foaie, care trebuie unsă cu gălbenuș și lapte. Un ultim pas este introducerea în cuptor, la 180 de grade pentru 40 de minute.
La final, se poate adăuga zahăr pudră pentru un plus de savoare.