Cremă de vanilie

Mix & Match dezmembrează deserturi istorice testate în bucătăria noastră în ideea folosirii unora din componentele lor în alte combinații - spre exemplu, blatul de la Doboș și crema de la Charlotte Russe, aluatul de tartă umplut cu ganache-ul de la prăjitura Caraiman sau biscuitul de la Ischler cu crema lemon curd de la Pavlova. Îndrăznește să combini după intuiție și inspirație și vei avea mereu deserturi noi pe masa familiei!

  

Ingrediente

250 ml lapte
3 gălbenuşuri
40 g zahăr
30 g făină
păstaie de vanilie
esenţă de rom

Dacă aveți păstaie de vanilie se taie pastaia în două; bucata mare se pune în borcanul cu zahăr (pentru zahăr vanilat) sau în sticla cu vodcă (pentru esență). Cealaltă bucățică se despică și se rad cu cuțitul semințele din interior. Le punem să se infuzeze în laptele pus la foc mediu.

Se bat ouăle cu zahăr și făină și se adaugă în ele puțin lapte fierbinte pentru a reduce șocul termic (procedeul se cheamă temperare). Se toarnă toată compoziția peste restul lichidului și se ține pe foc mic amestecând constant pentru a nu se prinde. Trebuie să se îngroașe bine  (atunci când ridicați telul din cratiță crema să rămână pe el în cantitate mare).

Se pune folie pe suprafața cremei ca să nu prindă pojghiță și se dă la rece.