Anamaria Varanita
200 ml lapte
200 ml ulei
100 g zahăr
550 g făină
1 praf de sare
1 linguriță praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu stins cu suc de lămâie
1 kg mere rase
3 linguri zahăr
1 lingură scorţişoară
1 galbenuș de ou
2 linguri griş
Mod de preparare
Pentru început punem merele rase într-o cratiță la foc mic şi le lăsăm să se călească.
Amestecăm din când în când să nu se prindă.
Când s-au înmuiat şi a scăzut apa lăsată de mere, oprim focul.
Adăugăm zahărul și scorțisoara și lăsăm merele să se răcească.
Între timp pregătim aluatul.
Într-un bol amestecăm ingredientele lichide, adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt, zahărul, sarea și bicarbonatul stins.
Amestecăm cu o lingură după care frământăm aluatul cu măna până se încorporează toate ingredientele.
Dacă mai este nevoie, adăugăm o lingură de făină.
Trebuie să rezulte un aluat uşor elastic care nu se lipește.
Dăm aluatul la frigider pentru 30 de minute.
Împărțim aluatul în două, întindem prima foaie pe care o înţepăm cu o furculiță, presărăm 2 linguri de griș şi întindem umplutura.
Așezăm a doua foaie, o înțepăm şi pe ea cu furculița şi ungem foaia cu un gălbenuș de ou.
Coacem prăjitura la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute sau până se rumenește frumos.
Poftă bună!