Prăjitură cu mere

Geta Barabula

  

Ingrediente

2 kg mere dulci-acrişoare
200 g zahăr
1 linguriță scorţişoară
coaja de la 1 lămâie
60 g nuci

Pentru aluat fraged

500 g făină
250 g unt
125 g zahăr pudră
2 pachete zahăr vanilat
2 ouă
2 gălbenuşuri
2 linguri smântână
coaja de la o lămâie
un praf de sare

 

Pentru uns

un gălbenuș de ou

 

Mod de preparare

Pentru frământare cu mâna se frământă untul cu făina, iar apoi se adaugă restul de ingrediente şi se frământă rapid. Nu se frământă prea mult pentru că, după coacere, devine tare. În cazul în care frământaţi cu aparatul, adăugaţi toate ingredientele împreună (untul să fie rece şi tăiat cubuleţe), iar deasupra se pune jumătate din făină şi se bate scurt cu aparatul de frământat. Ulterior se adaugă treptat şi restul de făină. Aluatul se împarte în două, se pune pe o folie transparentă şi se lasă în frigider timp de o oră.

 

Umplutura cu mere

Merele se dau prin răzătoare, nucile se prăjesc un pic, apoi se rad sau se toacă mărunt. Pe o foaie de copt întindem bine jumătatea de aluat de la frigider, şi se înţeapă cu furculiţa pentru a nu face băşici. Deasupra foii de aluat se adaugă nuca, scorţişoara şi coaja de lămâie. Apoi se pun merele peste foaia de aluat şi se nivelează bine. Deasupra merelor punem zahărul şi scorţişoara, apoi se aşază cealaltă foaie de aluat şi se unge cu gălbenuş. Prăjitura cu mere se coace la 170 de grade, timp de 50 de minute. Când este gata punem deasupra zahăr vanilat.