Plăcintă cu mere și stafide

Adriana Mariana Rada

  

Aluat

650 g făină
1 plic de drojdie uscată (7 g) sau 25 g drojdie proaspătă
puțină sare
2 ouă
150 g zahăr
250 ml lapte călduţ
100 g untură de porc (unt sau margarină cu 82% grăsime)

Umplutură

8 mere mari
150 g zahăr
100 g stafide
2 plicuri zahăr vanilat cu scorţişoară
1 linguriță scorţişoară
coaja rasă și zeama de la 1 lămâie mare
1 lingură făină
1 ou
2 linguri lapte pentru uns deasupra
zahăr pudră

 

Mod de preparare

Într-un castron mai mare punem făina amestecată cu drojdia (dacă folosim drojdie proaspătă facem o maia din puțin lapte cu zahăr și făină), laptele călduț, zahărul, sarea, untura și ouăle. Facem o cocă ușor de modelat și care nu se lipește de mâini. Coca o lăsăm la dospit cam o oră.

Între timp pregătim umplutura: curățăm merele de coajă și de sâmburi, le tăiem cubulețe și le stropim cu zeama de la lămâie ca să nu oxideze și să nu își schimbe culoarea. Adăugăm zahărul, zahărul cu scorțișoara și făina și le punem pe foc mic cam 10 minute până se topește zahărul. Lăsăm merele să se răcească puțin, apoi adăugăm coaja rasă de la lămâie, stafidele și scorțișoara.

Când aluatul a crescut îl împărțim în două și îl lucrăm pe masa de lucru presărată cu făină.

Întindem o foaie dreptunghiulară, punem jumătate din umplutură pe mijloc, tăiem oblic lateralele aluatului cu un cuțit bine ascuțit și împletim. Așa procedăm și cu a doua bucată de aluat. Cele două împletituri le așezăm într-o tavă cu hârtie de copt, le ungem cu oul bătut și laptele ca să prindă o crustă aurie. Plăcințelele vor sta la cuptor cam 30-40 minute la 180 grade.

După ce s-au copt le lăsăm la răcit și apoi le pudrăm cu zahăr pudră.

Foarte aromată și destul de gustoasă această plăcintă împletită. Se poate umple și cu brânză și stafide sau chiar și cu ciocolată.