Lapte de pasăre

Nadia Irina Ștefan

  

Ingrediente

1 l lapte
8 gălbenuşuri
200 g de zahăr tos sau 250 g dacă nu se pune zahăr în bulgării de spumă
opțional ½ lingură rasă de amidon sau făină de orez
un praf de sare
½ păstaie de vanilie (miezul și teaca) sau 3-4 plicuri de zahăr vanilat sau 2 lingurițe extract de vanilie

Pentru bulgării de spumă

8 albuşuri
1 praf de sare
50 g zahăr tos (opţional - în unele variante nu se pune zahăr în bulgării de spumă)
1 plic de zahăr vanilat

 

Pentru decor

ciocolată rasă
sos caramel din 120 g zahăr tos, 50 g unt și 50 ml lapte
stafide sau orice altceva vă place

 

Mod de preparare

Am separat ouăle și am pus albușurile și gălbenușurile în două castroane separate. Am cântărit zahărul, laptele și am pregătit păstaia de vanilie. Păstaia de vanilie se taie pe lung, se rade miezul cu un cuțit și apoi păstaia se taie în bucățele mici și totul se pune în lapte. În locul ei puteți folosi 4 plicuri de zahăr vanilat Bourbon sau 2 lingurițe extract de vanilie. Laptele se pune la fiert cu vanilia. Se bat bine albușurile cu un praf de sare și cu 50 g zahăr tos (opțional) până se obține o spumă tare. Se adaugă și un vârf de cuțit de miez de vanilie sau un plic de zahăr vanilat. Cu o lingură mare se iau bulgări de albuș care se așază delicat în laptele fierbinte. Se lasă un pic ca să se coaguleze la suprafață (30 de secunde) apoi se întorc ușor cu o paletă ca să se opărească și pe cealaltă parte, iar la final se scot și se lasă la scurs într-o tavă. Gălbenușurile se freacă spumos cu zahărul tos și, dacă doriți să îngroșați crema, acum e momentul să adăugați și făina de orez sau amidonul.

Din laptele în care a fiert albușul se adaugă câte un polonic la gălbenușurile frecate cu zahăr, treptat, mixând în continuare. Apoi se amestecă tot și se mai mută înapoi în oala care se pune la fiert la foc mic. Trebuie amestecat continuu câteva minute, până e aproape să dea în clocot. Se oprește focul și se strecoară sosul cât este cald printr-o sită nu foarte fină care să permită trecerea bobițelor de vanilie, dar să rețină eventualele cocoloașe sau bucățele de spumă. Se lasă la răcorit.