Înghețată de vanilie
Fierbe 2 oca de lapte dulce cu doă dramuri [de] vanilie și lasă să se răcească; apoi bate 20 gălbenușuri de ou cu jumătate [de] oca de zahar, pisat bine, toarnă laptele peste dânsele și’l amestecă pe spuză până începe a se înfierbânta și a se îngroșa; atuncea toarn’o de grab într’o altă oală și mai amestec-o, ca să nu se facă brânză[6], până se răcește; pe urmă strecoar’o, prin sită, în mașină și pune’o să înghețe.
[6]Ca să nu se taie
Înghețată de ciocolată
Fierbe un funt[7] de ciocolată bună cu doă oca de lapte dulce ș’o lasă să se răcească; apoi bate 8 gălbenușuri de ou, bine, cu o litră [și] 50 dramuri [de] zahar pisat, toarnă ciocolata peste dânsele, pune’o pe jeratec și amestec-o cu amestecătorul până începe a se înfierbânta și a se îngroșa; pe urmă faci tot ca la înghețata de vanilie.
[7]Același lucru cu fund, pfund
Înghețată de lămâie
Rade 10 lămâi de coajă, [pune răzătura] cu o oca de zahar; apoi toarnă doă oca de apă peste dânsul și’l fierbe până se leagă puțin; lasă’l să se răcească. Pe urmă stoarce zeama din 20 [de] lămâi într-însul, amestec-o bine și’l pune să se înghețe ca mai sus scris.
Înghețată de portocale
Rade 6 portocale de coajă, [pune răzătura] cu trei litre de zahar; toarnă o oca și jumătate de apă peste dânsul, fierbe-l până se leagă și’l lasă să se răcească. Pe urmă stoarce 12 portocale și 8 lămâi într-însul, amestecă’l bine și pune să se înghețe.
Înghețată de vișine
Curăță vișine de coade și le pisează într’o piuliță de piatră cu sâmburi cu tot, apoi stoarce-le printr-o cârpă curată; și la o oca de zeamă leagă o oca de zahar, cu o jumătate [de] oca de apă și lasă să se răcească. Pe urmă amestecă zeamă de vișine cu zaharul; stoarce zeama de la 3 lămâi, în lăuntru, strecoar’o în mașină ș’o lasă să se înghețe.
Înghețată de piersici
Curăță piersici, bine coapte, de coajă; taie-le în felii, presară’le cu zahar, toarnă o litră de vin peste dânsele și le lasă să șează 3-4 ceasuri; apoi dă-le, prin sită și leagă, la o oca de piersici, 3 litre de zahar cu jumătate [de] oca de apă, stoarce zeama de la 6 lămâi în zahar și’l amestecă cu piersicile; apoi pune’o în mașină ș’o lasă să se înghețe.