Tort cu mere și cremă de zahăr ars

Un tort de mere cu un touch modern, prin adăugarea cremei de zahăr ars, rețetă pe care ne-o propune creatorul de conținut Elena Popa @sweets.and.others

    

Blat

200 g zahăr pentru caramelizat
4 mere
20 g unt
1-2 pliculeţe zahăr cu scorţişoară

Începem prin a spăla și curăța merele de coajă, îndepărtăm cotoarele și tăiem feliile de mere în cubulețe mai mici. Topim untul într-o tigaie mai înaltă, adăugăm peste el merele cubulețe, zahărul brun și scorțișoara și călim merele pentru 2-3 minute.
Într-o oală mai înaltă, unde vom coace tortul, adăugăm zahărul pe care îl caramelizăm pe foc mic, fără să amestecăm în el, până devine auriu. Când tot zahărul s-a caramelizat, aveți grijă să nu se ardă, distribuim în mod egal caramelul pe pereții vasului. Adăugăm peste caramel în oală merele caramelizate și le distribuim la bază în mod egal.

 

Cremă de zahăr ars

6 ouă
160 g zahăr
800 ml lapte
1 linguriță extract de vanilie / esenţă de vanilie

 

Pentru crema de zahăr ars batem ouăle împreună cu zahărul, extractul de vanilie și laptele până se omogenizează complet. Adăugăm crema peste mere și introducem la cuptorul preîncălzit, la 160 grade pentru circa 40 minute.

 

Pandișpan

3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri făină
1 praf de sare
1 linguriță extract de vanilie / esenţă de vanilie
1 linguriță praf de copt

 

Între timp pregătim și pandișpanul. Separăm gălbenușurile de albușuri, mixăm albușurile cu zahărul și un praf de sare până obținem o bezea tare.
Încorporăm în bezea gălbenușurile, cernem făina, adăugăm extractul de vanilie și praful de copt. Omogenizăm bine cu o spatulă fără să scoatem aerul din compoziție.

Montarea tortului

După ce crema de zahăr ars s-a închegat, adăugăm peste ea pandișpanul, nivelăm bine și introducem la cuptor pentru încă aproximativ 30 minute, până când pandișpanul este și el copt complet.
După coacere scoatem forma din cuptor și o lăsăm să se răcească pentru 5-6 ore, apoi răsturnăm tortul pe o farfurie și îl decorăm cu frișcă pe deasupra după preferințe.

Pentru mai multe propuneri de deserturi și despre alte rețete delicioase pe care le pregătește food bloggerul Elena Popa, puteți afla detalii pe pagina ei de Instagram, aici