Cremă bavarois

Mix & Match dezmembrează deserturi istorice testate în bucătăria noastră în ideea folosirii unora din componentele lor în alte combinații - spre exemplu, blatul de la Doboș și crema de la tortul Charlotte Russe, aluatul de tartă umplut cu ganache-ul de la prăjitura Caraiman sau biscuitul de la Ischler cu crema lemon curd de la Pavlova. Îndrăznește să combini după intuiție și inspirație și vei avea mereu deserturi noi pe masa familiei.

  

Ingrediente

250 ml lapte
1 păstaie de vanilie
30 g zahăr
3 gălbenuşuri
350 ml frişcă lichidă
8 g gelatină

Se pune la fiert laptele cu zahărul și semințele de vanilie (dacă folosiți esență de vanilie puneți-o la final în compoziție). Într-un castronel bateți gălbenușurile cu zahărul și adăugați câteva linguri de lapte cald pentru a apropia temperatura celor două ingrediente. Când laptele este înfierbântat adăugați gălbenușurile și amestecați energic. Țineți pe foc mic și amestecați continuu pentru a evita să se prindă de fundul cratiței. Dacă aveți un termometru ar fi excelent să vă asigurați că țineți compoziția la 65-70 grade Celsius, timp de 2 minute, pentru a trata termic corespunzător ouăle (nu țineți mai mult de atât căci veți obține apoi omletă). Luați de pe foc când compoziția a devenit mai groasă. Lăsați să se răcească câteva minute și puneți gelatina hidratată în prealabil. Amestecați totul și lăsați să se răcească complet.

Reveniți la cremă atunci când aceasta s-a răcit. Bateți tare frișca până devine spumă și adăugați în ea treptat din compoziția de mai sus, amestecând la viteză mică ca să se încorporeze complet. Turnați în forma de tort, nivelați și dați la rece câteva ore sau peste noapte.

La final puneți din abundență peste crema închegată un mix de fructe, pentru un aspect apetisant.

Variante de aromatizare: lămâie, portocală, cafea, migdale, tonka etc.

Recomandări de utilizare: este o cremă care poate fi folosită la un tort, între foi de pandișpan, la un tort cu blat de piscoturi (tip tort Diplomat) sau pentru un desert servit la cupă.