Prăjitura Boema

O reţetă clasică, cu note dulci şi siropuri puternice, Prăjitura Boema poate fi unul dintre cele mai gustoase deserturi. Învaţă să o prepari în bucătăria ta, cu ajutorul reţetei de la @sweet.and.others.

  

Blat

4 ouă
80 g zahăr
1 linguriță praf de copt
20 g cacao
30 ml ulei
100 g făină
1 praf de sare
1 linguriță extract de vanilie

Sirop

200 ml apă
150 g zahăr
baton de scorţişoară
suc de lămâie
coaja de la o portocală
1 lingură alcool

 

Ganache ciocolată

200 g ciocolată neagră
200 ml smântână pentru frişcă

 

Cremă ciocolată

200 g ciocolată cu lapte
100 ml smântână pentru frişcă

 

Frișcă

200 ml smântână pentru frişcă
2 linguri zahăr pudră

 

Pentru blat separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile cu un praf de sare, la viteză mare până încep să se spumeze. Adăugăm treptat zahărul, mixăm continuu până obținem o bezea tare și stabilă. Adăugăm și esența de vanilie.

Gălbenușurile le amestecăm cu o furculiță, adăugăm uleiul și omogenizăm foarte bine.

Încorporăm gălbenușurile în albușurile bătute bine cu ajutorul unei spatule.

Cernem făina, cacaua, praful de copt și omogenizăm toată compoziția cu o spatulă. Turnăm compoziția într-o tavă pătrată, tapetată cu hârtie de copt și introducem la cuptor, la 160 grade, pentru 20 minute.

Scoatem blatul, îl lăsăm să se răcească, apoi îl porționăm în 9 bucăți egale.

Pentru sirop punem toate ingredientele într-un vas pe foc și le lăsăm să fiarbă pentru 10-15 minute până obținem consistența unui sirop mai gros. Trecem siropul printr-o sită, apoi îl lăsăm să se răcorească puțin. Însiropăm fiecare blat de prăjitură cu sirop.

Pentru glazură topim pe baie de aburi ciocolata neagră împreună cu smântâna pentru frișcă și amestecăm până când ambele sunt omogenizate complet. Turnăm glazura peste fiecare prăjitură și dăm la rece.

Pentru pregătirea cremei topim pe baie de aburi ciocolata cu lapte împreună cu smântâna pentru frișcă până sunt omogenizate complet. Dăm la rece crema obținută până se întărește, apoi o mixăm la viteză mare până obținem o cremă aerată și stabilă. Punem crema de ciocolată într-un poș și lăsăm la rece până decorăm.

Pentru frișcă mixăm smântâna pentru frișcă, rece de la frigider, la viteză mare, împreună cu zahărul pudră până obținem o frișcă aerată și stabilă. Punem frișca într-un poș și o dăm la rece până decorăm.

La final vom avea un blat pufos, însiropat, pe care l-am glazurat cu un ganache de ciocolată neagră și l-am decorat cu o cremă de ciocolată cu lapte și frișcă. Aceasta este prăjitura Boema.