Un desert vechi, care ne amintește de copilărie și de cofetăriile de altădată, pregătit în cadrul cursurilor de gătit Online Baking Courses by Dr. Oetker de către bloggerița Elena Popa @sweets.and.others
Indienele sunt un desert delicios și ușor de pregătit, cu blat pufos de pandișpan, frișcă și glazură de ciocolată.
4 ouă
140 g zahăr tos
80 g făină
coajă rasă de lămâie
1 linguriță esenţă de vanilie
sare
coajă de portocală şi de lămâieToate ingredientele trebuie aduse la temperatura camerei.
Se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri.
Se bate bine albușul cu puțină sare la viteză mica până face vârfuri moi, se adaugă apoi zahărul linguriță cu linguriță și se crește puțin viteza la mixer. Se bat bine în continuare, ca să se topească tot zahărul, până se obțin vârfuri destul de tari, moment în care se încorporează și făina, adăugându-se treptat.
Gălbenușurile se bat separat și se adaugă apoi și ele la restul compoziției. Se aromatizează cu puțină esență de vanilie și puțină coajă rasă de lămâie.
Se pune compoziția bine omogenizată într-un poche cu dui rotund, de circa 1,5 cm diametru și se toarnă discuri de aluat de 6 cm, 8 cm sau 10 cm (depinde cât de mari se doresc prăjiturile).
Se coc discurile de blat la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit, timp de circa 15 minute.
150 ml apă
50 g zahăr
1 linguriță esenţă de vanilie
1/2 păstaie de vanilie
coajă de portocală şi de lămâie
Într-un vas separat se pune la fiert la foc mic siropul cu care vom insiropa blatul de indiene. Siropul se pregătește din aproximativ 150 ml apă, 4-5 linguri de zahăr, 1 linguriță esență de vanilie, ½ dintr-o păstaie de vanilie, puțină coajă de lămâie și coajă de portocală.
Se lasă pe foc mic cam 10 minute, până începe să fiarbă puțin și să se închege ușor. Când este gata strecurăm siropul printr-o sită și îl lăsăm să se răcească.
400 ml smântână pentru frişcă
3 linguri zahăr pudră
1 linguriță esenţă de vanilie
Se pune într-un bol smăntâna pentru frișcă (rece, de la frigider) și se mixează câteva minute, apoi se adaugă zahărul pudră și puțină esență de vanilie pentru aromatizare. Se continuă mixarea până se omogenizează totul foarte bine.
120 gr ciocolată neagră
120 ml smântână pentru frişcă
Se pune într-un vas la bain marie smântâna pentru frișcă și ciocolata. Lăsam cam 5-6 minute, ca să se topească bine ciocolata și să prindă consistența unei glazuri.
Asamblare
După ce s-au răcit cojile de aluat din cuptor se stropesc cu siropul pregătit în prelabil. După preferințe siropul poate fi aromatizat și cu esentă de rom sau de cafea. Atenție, se vor însiropa jumătate pe partea de sus, jumătate la bază, după cum vor fi utilizate ca bază sau capac.
Jumătate din ele se scobesc puțin în centru; acolo se va pune cu un poche și spriț frișca bătută, urmând atent diametrul cojii, mergând circa 6-8 cm în înălțime.
Celelalte jumătăți de aluat se glasează cu glazura de ciocolată. Se așază apoi cojile glasate cu glazura peste frișcă, ca un capac. Se formează astfel un sandwich dulce, format din cele 2 discuri de aluat, frișcă la mijloc si glazură de ciocolată pe deasupra.
Există și variante de indiene unde glazura este un fondant de cacao.
Pentru mai multe propuneri de deserturi și alte rețete delicioase pe care le pregătește food bloggerul Elena Popa, puteți afla detalii pe pagina ei de Instagram, aici