Dr. Oetker

Istoria oului de ciocolată, simbolul dulce al sărbătorii pascale

Este bine cunoscut faptul că decorarea ouălor de Paște face parte din simbolistica resurecției cristianice și are o puternică reprezentare – când ouăle sunt vopsite în roșu – pentru sacrificiul lui Hristos și pentru sângele vărsat în numele iubirii aproapelui, al iertării și al asumării păcatelor întregii lumi.

Istoria oului de ciocolată, simbolul dulce al sărbătorii pascale

Foto Dreamstime

 

Deși oul, ca simbol al fertilității, aduce cu sine povești considerate păgâne, de diversele reprezentări fiind legate obiceiuri precreștine, credincioșii au asimilat acest simbol și l-au adaptat noilor realități religioase. Spre exemplu, la începuturile creștinismului, credincioșii din Mesopotamia vopseau cu roșu ouăle fierte în prealabil pentru a simboliza sângele lui Hristos.

Pentru a da încă câteva exemple conexe, să spunem că ouăle erau decorate înaintea sărbătorii Noului An Persan, care cade în martie, în ziua echinocțiului de primăvară. Încă un exemplu ne vine din Egipt, acolo unde ouăle sunt decorate primăvara în timpul festivalului Sham el-Nessim, care are o vechime de cel puțin 4 500 de ani.

Trecând însă peste aceste obiceiuri atașate de religia creștină sau de obiceiurile „păgâne” care se pierd în negura vremurilor, să revenim la aspectul dulce al poveștii – fiindcă există de multă vreme – și să ne întoarcem cumva în trecutul mai apropiat (asta ca să dovedim că, și atunci când vine vorba de obiceiuri, putem flana în science-fiction și să facem călătorii temporale, așa cum ne sugerează un film celebru, Back to the Future), anume prin 1725, unde credeți? Ei bine, chiar la curtea Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea.

Așadar primele ouă de ciocolată au apărut la Versailles, în anno Domini 1725, iar acestea au fost „fabricate” de o văduvă din Torino, pe nume Giambone.

Aceasta golea ouăle de albuș și de gălbenuș, iar apoi le umplea cu ciocolată topită. În acest fel, pe masa Regelui Soare a apărut această curiozitate numită „ou de ciocolată”.

A trebuit să treacă încă vreo 150 de ani de la acest moment pentru ca oul de ciocolată să devină, de această dată, obiectul curiozității englezilor. În 1873, compania J. S. Fry & Sons, Ltd. din Anglia, care produsese prima tabletă de ciocolată (chocolate bar sau candy bar), a introdus în Marea Britanie, pentru prima dată de Paște, oul de ciocolată, sau ceea ce va primi denumirea Easter chocolate egg.

Doi ani mai târziu, în 1875, exact la un secol și jumătate de la momentul Regelui Soare din 1725, compania Cadbury din Anglia a creat oul de ciocolată așa-zis modern, după ce a preparat o pastă de cacao mai maleabilă, care a putut fi turnată în forme mai fine.

Pentru a respecta adevărul istoric, trebuie adăugat faptul că, bunăoară, pe la începutul secolului al XIX-lea, în Franța și în Germania apăruseră deja ouăle de ciocolată. Se presupune că, ceva mai devreme, adică prin secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, exista obiceiul ca de Paște oamenii să confecționeze „jucării” de ciocolată în formă de ou, care erau umplute cu dulciuri. Nu avem însă o dovadă clară cu privire la prima apariție a oului de ciocolată. Faptul că acest eveniment culinar, să-i spunem, a fost consemnat la curtea lui Ludovic al XIV-lea, nu atestă că de acolo a început istoria oului de ciocolată. În realitate, nu se cunoaște cu exactitate acest moment și nu există un „inventator” al deliciosului desert pascal.

Să ne întoarcem însă la momentul Cadbury, în 1875. Ciocolata conținea cam 50% „grăsime” (cocoa butter), ceea ce o făcea cumva indigestă și nu întru totul gustoasă. Momentul revoluționar în evoluția rețetei ciocolatei a venit în 1866, când compania Cadbury a importat o mașinărie pentru presarea ciocolatei. Cu ajutorul acesteia ciocolata a putut fi modelată mai ușor. Adevăratul pas înainte a fost reprezentat de faptul că, în tot procesul de presare, această mașinărie a permis ca din compoziția ciocolatei să fie eliminată jumătate din cantitatea de „grăsime” folosită anterior. În acest fel a fost obținută o ciocolată mai fină și mult mai bună la gust. De aici și până la începerea producției industriale a ouălor de ciocolată nu a mai fost decât un pas. Acest lucru s-a întâmplat în 1875.

 

Istoria oului de ciocolată, simbolul dulce al sărbătorii pascale

Foto Dreamstime

 

Se cuvine să amintim că inventatorul presei cu ajutorul căreia grăsimea din cacao (cocoa butter) a fost separată din boabele ce cacao (cocoa bean) a fost olandezul Van Houten. El a realizat acest proiect, care a schimbat definitiv și a îmbunătățit substanțial gustul ciocolatei, în 1828. În urma procesului respectiv a fost obținută „cacaua pură” (pure cocoa), lucru care i-a permis lui Cadbury, în 1866, să creeze practic ciocolata așa cum o știm azi.

Din punct de vedere compozițional, ouăle de ciocolată erau realizate din ciocolată neagră (dark chocolate), iar suprafața foarte fină a acestora era decorată cu drajeuri sau cu flori din marțipan.

 

Un moment important în istoria oului de ciocolată a fost acela când în compoziția ciocolatei a fost introdus laptele. Se întâmpla în 1905, când a fost creat faimosul Cadbury’s Dairy Milk Chocolate. Poate părea banal în ziua de azi să pronunțăm „ciocolată cu lapte”, însă la vremea aceea descoperirea a fost senzațională. Ca să înțelegeți ce impact a avut acest moment, trebuie să știți că în prezent cea mai mare parte a producției de ouă de ciocolată este realizată din ciocolată cu lapte.

 

Pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Compania Cadbury Brothers existau nu mai puțin de 19 linii de producție de ciocolată pentru sărbătoarea pascală. Această extraordinară diversitate (pentru acele vremuri) se datora calităților artistice ale lui Richard Cadbury, cel care a avut o contribuție deosebită la crearea și dezvoltarea modelelor din ciocolată ocazionate de sărbătoarea Paștelui. Este de amintit faptul că, în general, conceptele după care artistul și-a creat produsele proveneau din Franța, Țările de Jos și Germania. Richard Cadbury a avut talentul și inspirația de a le adapta gusturilor perioadei victoriene.