Hencleş sau lichiu, desertul care nu lipseşte de Paşte în comunităţile săseşti

Hencleș, hanklich, henklesch sau lichiu este un preparat specific comunităților săsești din Ardeal și poate fi atât dulce, cât și sărat. Există nenumărate variante ale acestei rețete.

Hencleş sau lichiu, desertul care nu lipseşte de Paşte în comunităţile săseşti

 

Explicat simplist, lichiul este un aluat cu diferite topinguri. Este specific comunităților săsești din Ardeal, dar rețeta este, în prezent, gătită în foarte multe gospodării din Transilvania. În sate precum Criț, Saschiz, Viscri sau Meșendorf este nelipsit de pe mesele din zilele de sărbătoare.

Vă prezentăm o rețetă de lichiu pe care am aflat-o de la doamna Hermine Antoni, fostă învățătoare în Meșendorf, stabilită în prezent în Germania, păstrătoare de obiceiuri și rețete săsești.

 

Rețetă lichiu

1 kg de făină
2 ouă
150 g unt
50 g ulei
100 g zahăr
40 g drojdie
600 ml lapte

Aluat

Drojdia se lasă să se înmoaie cu 6 linguri de lapte călduț și o linguriță de zahăr. Făina se cerne și se pune într-un vas. Se adaugă drojdia înmuiată, laptele călduț, ouăle bătute cu sare, untul, uleiul. Se frământă bine, bine, până se dezlipește aluatul de pe mână. Se pune la loc călduț să dospească 30 de minute. Aluatul dospit se împarte în 4 bucăți pe care le lăsăm 10 minute să se odihnească. Fiecare bucată se întinde în tavă și se mai lasă 10 minute.ugă griș, vanilie, unt.

Amestecul de smântână și gălbenușuri

1,6 kg de smântână se amestecă cu 16 gălbenușuri. Peste aluatul din tavă se întinde acest amestec. Se pune la copt la 180 de grade, 15 minute. Când e gata, se presară cu zahăr pudră.

Lichiu cu rubarbă

Rubarba se taie bucățele și se adaugă peste aluat, iar amestecul de smântână cu gălbenușuri se întinde pe deasupra.
Menționăm că rubarba poate fi înlocuită cu diferite fructe: cireșe, prune, caise, afine etc.
În alte variante, amestecului de smântână cu gălbenușuri i se adaugă griș, vanilie, unt.