Pinza, prăjitura care se făcea de Paște la 1874

O prăjitură din a cărei compoziție, în rețeta originală, se coace o pâinică mare, în avans pentru masa de Paște, dar și una mică, “pentru ciai”, surprinzătoare prin gustul delicat și textura sa.

Rețeta a fost adaptată din cartea “Bucătăreasa națională. Carte de rețete din Ardeal” semnată de J.C. Hințescu și editată de Gastroart, 2019.

20 ml vin alb de desert sau alt vin dulce*
5 g anason stelat pudră
220 g făină
4 grame drojdie instant
40 ml lapte
70 g zahăr tos
5 gălbenuşuri
50 g unt topit
vanilie
175 grade Celsius
25 - 30 minute

*Hintescu folosește în reteta originală vin de Cipru sau Picolit, acesta din urmă fiind un soi de strugure care se folosește și azi la producția de vinuri dulci sau tip passito, în regiunea Fiuli-Venezia Giulia, Italia.

 

Hințescu cere timp pentru această rețetă - anasonul se pune în vin la infuzat cu o seară înainte, “drojdiile de vin” pentru “aluățel” (plămada) cer și ele după aceea o noapte pentru dospire, astfel încât prăjitura ajunge să se înșire pe aproape trei zile și trei nopți, ca în povești. În adaptarea rețetei noi nu am umblat doar la sistemul metric (din punți, loți și chilă am transformat în grame) ci și la timpii necesari preparării sale, căci ingredientele din prezent ne permit acest lucru (drojdia acționează rapid, de exemplu).

Se pune anasonul pudră în vin și se lasă deoparte. Drojdia se amestecă cu făină într-un bol mare.

Gălbenușurile se bat cu zahărul pe bain marie până ajung la temperatura de 65-70 grade Celsius și se îngroașă puțin. Se iau de pe foc și se lasă să se răcească (nu se pun fierbinți peste drojdie căci o încapacitează și aceasta nu își va mai face efectul). Se adaugă în ouă untul topit și vinul strecurat bine.

Compoziția cu ou se toarnă peste făină, se adaugă și laptele și se frământă bine totul până se obține o bilă de aluat tare. Se lasă la crescut la căldură, circa două ore sau mai mult, acoperită cu un prosop curat. Nu va crește mult, nu vă speriați.

I se dă formă de pâine rotundă, tot ca la pâine i se se fac cu un cuțit ascuțit trei crestături și se dă la copt, în cuptorul pre-încălzit, pentru 25-30 minute, la 175 grade Celsius.

Când e gata se scoate pe un grătar și se lasă să se răcească înainte de a se tăia.