Cușma lui Guguță, o comoară culinară a regiunii Moldovei, adusă în casele voastre de Cristian Boca.
400 g făină
200 g untură
300 g smântână
800 g vişine fără sâmburi (proaspete, congelate sau din borcan)
2 lingurițe esenţă de vanilie
1 linguriță coajă rasă de lămâie
800 g smântână acră, 25% grăsime
290 g zahăr
Într-un bol se amestecă făina cu untura și smântâna, după care trebuie frământat până când se obține un aluat moale, nelipicios. Acesta trebuie acoperit cu folie și lăsat timp de o oră la frigider.
Odată ce sunt parcurși acești pași, aluatul poate fi împărțit în trei părți egale peste care se presară făină pentru a se întinde. Din fiecare cele trei foi obținute trebuie create alte cinci foi mai mici, pe care se așază vișinele și se rulează cu grijă. În total trebuie obținute 15 astfel de rulouri cu vișine. Acestea se transferă pe o tavă și se introduc în cuptor la 180 de grade, pentru 20 de minute.
Pentru cremă se adaugă smântână cu zahăr, esență de vanilie și coaja de lămâie, urmând a fi amestecate cu ajutorul unui mixer. Pentru construcția preparatului se intercalează un strat de cremă cu câte un strat format din rulouri, până când se obține Cușma lui Guguță.
Un ultim pas constă în presărarea ciocolatei rase deasupra. Poftă bună!